معرفی کامل ماسک شیمیایی و انواع آن

ماسک شیمیایی چیست

ماسک شیمیایی چیست؟


ریه های انسان از اصلی ترین اعضای بدن او به شمار می آید. اگر فردی در محیطی کار می کند که در آن ذرات گرد و غبار، سموم، گاز ها بخارات شیمیایی قرار دارد حتما باید از ماسک شیمیایی مختص به کار خود استفاده کند.

ماسک شیمیایی بطور کامل دهان و بینی و  در برخی محوطه کامل صورت را می پوشاند. به موجب استفاده ازآن فرد براحتی می تواند به طور عادی نفس کشیده و به ادامه کار خود بپردازد.

این ماسک برای چه کاری استفاده می شود؟

اگر بخواهیم به طور ساده بیان کنیم باید بگوییم که هر محیطی که در ان مواد آلاینده و سمی وجود دارد، به طوری که فرد با استنشاق آن دچار بروز مشکل در عمل تنفس شود نیازمند استفاده از ماسک شیمایی دارد.

مشاغلی که در آن استفاده از ماسک اهمیت ویژه ای دارد عبارت است از :

  • صنایع پزشکی و دارویی
  • ارگان های نظامی
  • آتش نشانی ها
  • صنایع چوب و نجاری
  • ریخته گری و ذوب فلزات
  • صنایع نفت، گاز و پتروشیمی و…

در صورتی که هوای موجود در محل فعالیت شما پاکیزه و قابل استنشاق باشد استفاده از ماسک مجاز نمی باشد.

روش کار در ماسک تنفسی شیمیایی چگونه است؟

ماسک ها به عنوان تصفیه کننده هوا عمل می کنند به طوریکه وقتی کاربر از آن استفاده می کند، هوای آلوده هنگام ورود توسط فیلتر، گرفته می شود و هوای سالم وارد ریه های فرد می شود.

با قرار دادن ماسک روی صورت خود و تنظیم بند ها و سگک های مربوطه ابتدا از قرار گیری صحیح آن روی صورت خود مطلع شوید سپس فیلتر مربوطه را به آن متصل کنید. در ادامه مطلب به معرفی فیلتر ها نیز خواهیم پرداخت.

معرفی انواع ماسک های شیمیایی :

شاید برای شما جالب باشد که بدانید اولین ماسک شیمیایی امروزی توسط دکتر کلونی مکفرسون، یک افسر پزشک، در طول جنگ جهانی اول طی سال های 1914  تا 1918 ساخته شده است.

اکنون کارخانجات مختلفی وجود دارند که به صورت تخصصی اقدام به تولید تجهیزات تنفسی می کنند. انواع ماسک شیمیایی عبارت است از:

  • ماسک نیم صورت
  • ماسک تمام صورت
  • ماسک فرار
  • سیستم های تنفسی

ماسک شیمیایی نیم صورت :

ماسک نیم صورت در محیط هایی که ذرات آسیبی به چشم نمی رساند استفاده می شود. این ماسک محوطه دهان و بینی مصرف کننده را می پوشاند و با اتصال کارتریج (فیلتر) عمل جذب مواد آلاینده را انجام می دهد. در صورت نیاز کاربر می تواند با خرید عینک ایمنی گاگل از آسیب رسیدن به چشم خود جلوگیری کند.

ماسک شیمیایی تمام صورت:

ماسک تمام صورت نیز در مشاغلی همچون آتش نشانی، ریخته گری و… که مواد سمی علاوه بر ریه ها آسیب های زیادی به چشم و صورت کاربرد وارد می کنند استفاده می شود. این محصولات از طریق فیلتر های پیچی عمل جذب ذرات سمی موجود در محیط را انجام می دهند.

ماسک شیمیایی فرار:

ماسک فرار نوعی دیگر از تجهیزات تنفسی می باشد که برای شرایط اضطراری طراحی شده است. کاربر در صورتی که متوجه گاز سمی در محیط شود از این محصول استفاده می کنند و 15 دقیقه زمان تقریبی برای خروج از محیط آلوده را دارد.

سیستم تنفسی :

در شرایطی که ماسک های شیمیایی قابلیت فیلتراسیون هوای الوده را نداشته باشند کاربر موظف به حمل سیستم تنفسی می باشد. این محصول زمان تقریبی 60 دقیقه را به کاربر برای انجام فعالیت می دهد. سیستم تنفسی انواع مختلفی دارد که می توانید دربخش تجهیزات تنفسی فروشگاه کوهر مشاهده کنید.

معرفی انواع فیلتر های شیمیایی و کارتریج :

فیلتر همانطور که از اسمش مشخص است عمل جذب و فیلتراسیون گاز ها و بخارات مختلف را ایفا می کند. بدون وجود این محصول استفاده از ماسک شیمیایی عملاً بیهوده است.

در هنگام انتخاب فیلتر مناسب به دو اصطلاح مختلف بر میخوریم که کاربردی یکسان اما نامی متفاوت دارند:

فیلتر : فیلتر ها به شکل قوطی های استوانه ای شکل هستند که به صورت پیچی به ماسک های شیمیایی (نیم صورت و تمام صورت) تک فیلتره متصل می شوند.

کارتریج : این محصولات نیز نوعی فیلتر هستند که تقریبا به شکل قوطی های مکعبی می باشند و به صورت چفتی به ماسک های شیمیایی (نیم صورت و تمام صورت) دو فیلتره متصل می شود.

میزان عمر مفید یک ماسک ضد گاز شیمیایی چقدر است؟

هر محصولی دارای تاریخ انقضا می باشد و دانستن این مسئله در محصولات تنفسی بیش از هر محصولی مهم است. در هنگام خرید ماسک های شیمایی باید به تاریخ تولید محصول توجه کرد. عمر مفید انواع ماسک های شیمیایی و فیلترها به شرح زیر است :

  • ماسک های شیمیایی نیم صورت و تمام صورت بین 2 الی 5 سال
  • سیستم های تنفسی بین 7 تا 10 سال
  • فیلتر ها و کارتریج ها در صورت پلمپ بودن تا 5 سال و در صورت استفاده حداکثر 6 ماه قابلیت نگهداری دارند.
  • کپسول های سیستم تنفسی بعد از هر استفاده نیاز به بررسی و شارژ مجدد دارد.
  • فیلتر ماسک فرار در صورت اشباء شدن باید تعویض گردد.

یک ماسک خوب باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟

بسته به نوع محصول از ماسکی استفاده کنید که از مواد اولیه با کیفیت سیلیکونی یا لاستیکی ساخته شده باشد و استاندارد های لازم مانند OSHA یا CE را دریافت کرده باشد. حتما به تاریخ تولید محصول دقت داشته باشید. یک ماسک خوب باید حداقل ویژگی های زیر را داشته باشد :

  1. براحتی توسط کاربر باز و بسته شود.
  2. نشتی هوا نداشته باشد.
  3. هنگام قرارگیری ماسک روی صورت دم و بازدم براحتی انجام گردد.
  4. سبک باشد.
  5. اتصال فیلترها میدان دید کاربر را از او نگیرد.

آموزش انتخاب فیلتر مناسب برای اتصال به ماسک :

ماسک شیمیایی چه کاربردی دارد.

فیلتر هایی که توسط شرکت های آمریکایی تولید می شوند، دارای نوار های یک رنگی می باشند اما فیلتر های تولیده شده توسط شرکت های اروپایی چند رنگی می باشد. این بدان معناست که استاندارد های آمریکایی (OSHA) فیلتر ها رو به صورت کلی دسته بندی می کنند اما استاندارد های اروپایی (CE EN) فیلتر ها را به صورت جزبه جز دسته بندی می کنند.

هر رنگ نشان دهنده گاز یا بخار خاصی است که توسط آن فیلتر جذب می شود. هر چه تعداد رنگ ها بیشتر باشد بدان معناست که آن فیلتر قادر به جذب طیف بیشتری از گازها و بخارات است. در کنار هر حرف عددی بین 1 تا 3 بصورت اندیس قرار می گیرد که میزان ظرفیت جذب آن گاز را توسط فیلتر مشخص می کند.

توصیه های مهم قبل و بعد از استفاده از ماسک شیمیایی :

پیش از آنکه قصد استفاده از محصول حتی برای اولین بار را داشته باشید، حتما از تمیز بودن اجزای آن مطمئن شوید. در صورت وجود آلایندگی حتما آن را تمیز کنید.

ماسک را روی صورت خود بگذارید و آن را تنظیم کنید. سپس با قرار دادن دست روی دیافراگم تنفسی ماسک از عدم نشتی آن مطمئن شوید و فیلتر را متصل کنید. در غیر این صورت از ورود به محدوده آلوده خودداری نمایید.

پس از اتمام فعالیت ماسک و فیلتر را با دستان تمیز از یکدیگر جدا کنید و فیلتر را داخل یک زیپ گیپ تمیز نگهداری کنید. سپس ماسک را مجددا تمیز کرده و درون جعبه خود بگذارید.

فروشگاه تجهیزات ایمنی کوهر با طیف گسترده ای از انواع تجهیزات تنفسی امکان مشاوره و خرید اینترنتی آسان و  بی دردسر را برای شما فراهم کرده است. تمامی محصولات ما را می توانید از طرق دسترسی منو که در بالای وبسایت می باشد مشاهده کرده و در صورت نیاز از ما مشاوره دریافت کنید.

مشاهده و خرید انواع ماسک و تجهیزات ایمنی تنفسی (کلیک کنید.)

mehdi gharariy
ارسال دیدگاه